Verkottuminen on kaikkien etu
Yrityksen toimintaan mahtuu sekä ylä- että alamäkiä. Fysika Perniön fysikaalisessa hoitolaitoksessa koettiin iso romahdus vuonna 2010, kun Nokia irtisanoi ja jakoi eropaketteja Salossa, 25 kilomerin päässä.”Meillä se vaikutti järkyttävästi. Liikevaihto pieneni 25 prosenttia. Samaan aikaan vielä Salo kilpailutti palveluja, ja meiltä loppu veteraanikuntoutus. Tilanne oli taloudellisesti ja henkisesti hirvittävä”, yrittäjä Elina Muuri kertoo.Siihen aikaa yrityksessä oli yrittäjän lisäksi kaksi palkattua fysioterapeuttia. Pahimman tilanteen aikana mietittiin, miten saadaan palkat maksettua.Jotenkin kitkuteltiin. Kriisikokouksen jälkeen työntekijät siirtyivät ammatinharjoittajiksi.
Tilat muidenkin käytössä. Kriisin seurauksena Elina Muuri on pyrkinyt pienentämään taloudellista riskiä. Perniön keskustassa sijaitsevaa toimitilaa hän on aktiivisesti tarjonnut muidenkin käyttöön. Tilassa on kahden hoitohuoneen lisäksi iso kuntosali. Sitä hän vuokraa kahden personal trainerin käyttöön.”Meillä on hyvä systeemi. Me fysioterapeutit teemme asiakkaalle alkukartoituksen ja manuaalista hoitoa. Esimerkiksi jalan murtuman jälkeen alkukuntoutus on meidän työtämme. Myöhemmin, jos asiakas haluaa vaikka treenata puolimaratonille, hän voi siirtyä PT:n asiakkaaksi samalla salilla.”Personal trainerit myös vetävät salissa ryhmiä.Molemmat hoitohuoneet eivät ole koko aikaa käytössä, koska fysioterapeutit tekevät kotikäyntejäkin. Tyhjinä aikoina esimerkiksi hieroja voi vuokrata huonetta.Elina Muuri puhuu voimakkaasti verkottumisen puolesta.”Pienen yrityksen pitää löytää porukat, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä. Kaikkien ei tarvitse omistaa tiloja. Palvelua voi kehittää, jos jollain on ideoita”, hän toteaa.
Oma paikka lunastettu. Muuri osti yrityksen 2002. Tällä hetkellä hänellä on ammatinharjoittajana toinen fysioterapeutti, Auli Suoranta.”Ammatinharjoittajana jokainen toimii yrittäjämäisesti, on vastuussa omasta työstä. Se helpottaa”, Muuri sanoo.Vaikka Perniö on pieni paikkakunta, asiakkaita on riittänyt. Elina Muuri toteaa, että Perniö on varakas maaseutupitäjä.Sotea hän ei pidä pahana peikkona.”Olemme lunastaneet paikkamme täällä.”Tyypillinen asiakas heillä on 50–60 -vuotias nainen, jolla on tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Elina on itse erikoistunut muun muassa lymfaterapiaan, Auli puolestaan TRE-harjoitteluun.Kotikäyntiasiakkaita on vajaat 20 prosenttia asiakkaista. Heidän määränsä kasvaa koko ajan.Etsinnässä uudet tilatEtäkuntoutuksesta naiset eivät ole kovin innoissaan. Kuvan laadun pitää olla todella hyvä, että siitä näkee kaiken tarpeellisen. Mieluummin käydään kotikäynnillä, että näkee oikeasti, miten asiakas liikkuu tai tekee harjoitteita.Tulevaisuudessa Elina Muuri näkee yrityksensä edelleen yleisfysioterapiayrityksenä. Kun on löydetty omat vahvuudet, niitä kannattaa hyödyntää.”Hyvä kokonaisuus ja toimintakonsepti, sitä pienesti uudistaen mennään eteenpäin. Etsin parhaillaan sopivia uusia tiloja Perniön kirkonkylästä.”
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.