Tuloksia yhteistyössä asiakkaan kanssa
”Tiivis yhteistyö asiakkaan ja hänen lähiympäristön kanssa on meille tärkeä asia”, Fysioterapia Ensiaskeleen yrittäjä Helena Ranta toteaa.
Lappeenrantalainen Fysioterapia Ensiaskel tuottaa fysioterapiapalveluita kaikenikäisille asiakkaille. Erityisosaamisalueena ovat lasten terapia, vauvaterapia ja neurologinen terapia. Työn tavoitteena on ylläpitää ja parantaa asiakkaiden toimintakykyä ja liikkumista.Asiakkaista noin puolet on lapsia, puolet aikuisia.”Pienellä paikkakunnalla ei oikein pysty tiukasti keskittymään”, Ranta toteaa. Yrityksessä on töissä kolme terapeuttia. Pelkästään lapsiin keskittymällä töitä ei ehkä kaikille riittäisi.”Ajattelen vahvuutemme olevan siinä, että olemme pitäytyneet omassa erikoisalassamme. Vaikka on ollut tiukkoja aikoja, emme ole ottaneet tarjolle kaikkea mahdollista. Meillä on vahva osaaminen omalla erikoisalallamme”, Ranta sanoo.Hän on itse tehnyt yrittäjänä fysioterapeutin töitä seudulla jo vuodesta 1992.Yleensä aamut täyttyvät lapsiasiakkaista. Lounaan ja päiväunien aikaan töitä on vähemmän, silloin ohjelmaan sopivat aikuisasiakkaat.Nuorimmat Ensiaskeleen asiakkaat ovat vauvaikäisiä.”Vauvojen fysioterapia on tarkoitettu sellaisille pienille, joiden motorinen kehitys on viivästynyt. Usein taustalla on jokin vamma tai sairaus, jonka takia motorinen kehitys ei etene normaalisti”, Helena Ranta kertoo.
Koko perheen voimia tarvitaan
Vauvojen, kuten muidenkin asiakkaiden fysioterapia perustuu yksilölliseen tutkimukseen ja asiakkaan kanssa yhteistyössä tehtyyn suunnitelmaan.Asiakkaan itsensä lisäksi yhteistyötä tehdään lähipiirin kanssa. Fysioterapeutilla on tiivis suhde koko perheen, kuten myös koulun ja päiväkodin kanssa. Työssä mietitään, miten perhe jaksaa, miten paljon voi esimerkiksi kotiharjoitteita pyytää tai vaatia tekemään.Fysioterapiaa toteutetaan tarpeen mukaan myös lapsen tai nuoren kotona, päiväkodissa tai koulussa.”On tärkeä nähdä perheen voimavarat, mitä he jaksavat. Kun tekee työtä myös toisen kotona, pitää löytää oma paikkansa”, Helena Ranta kuvailee.Hyvät ihmissuhdetaidot ovat tarpeen.
Melonta tuo vaihtelua
Yhtenä erikoisuutena Ensiaskeleessa on melonnan käyttö terapiamenetelmänä. Kesäinen terapia toteutetaan Invalidiliiton kesäpaikan rannassa. Inkkarikanootissa on aina kaksi fysioterapeuttia lapsen seurana. Toinen ohjaa lasta, toinen auttaa pitämään kanootin suunnassa.”Melonta tuo mukavaa vaihtelua lapsille. Se on hyvää vartaloharjoittelua, auttaa hahmottamaan ympäristöä ja harjoittaa käsiä”, Helena Ranta kertoo.Melonnan hinnoittelu on yrityksen kannalta ongelmallista. Kahden fysioterapeutin laskua ei yhdestä kerrasta voi kirjoittaa.Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.