Toisen polven yrittäjä tuottaa palveluja syrjäseuduille
Jani Huotari on jo toisen polven fysioterapia-alan yrittäjä Muhoksella. Hänen isänsä perusti yrityksen 35 vuotta sitten. ”Hän teki töitä aluksi yksin, mutta jo kolmen viikon kuluttua huomasi, että tiedossa on kolmen viikon jono. Pian hän palkkasi toisen terapeutin, joka on meillä töissä vieläkin. Hän on ollut meillä töissä pidempään kuin minä olen elänyt”, Jani Huotari hymyilee.
Hän rupesi fysioterapia-alan yrittäjäksi vuonna 2011. Sukupolven vaihdosta on tehty pikku hiljaa. Hiljaista tietoa siirretään edelleen, vaikka isä on ollut kolme vuotta eläkkeellä.Yrittäjäksi Huotari rupesi vuonna 2010, kun hän ryhtyi Liikuntakeskus Laiffin toimitusjohtajaksi. Liikuntakeskus toimi isoissa tiloissa kilometrin päässä Muhoksen keskustasta.Viime talvena Liikuntakeskuksen suhteen tehtiin isoja muutoksia, kun se muutti pienempiin tiloihin.”Liikuntakeskustoiminta oli hiipumassa, joten pienensimme kuluja. Pienemmissä tiloissa olemme vähentäneet ryhmäliikuntatunnit noin kymmeneen tuntiin viikossa. Kiinteät kulut ja henkilöstökulut ovat pienentyneet selvästi. Kuukausihintaa asiakkaille pystyimme selvästi pienentämään. Samalla voimme tehdä fysioterapian ja kuntosalin kesken parempaa yhteistyötä, kun ne ovat lähekkäin”,
Kotikäynnit lisääntyvät koko ajan
Jani Huotari kokee olevansa nykyään enemmän yrittäjä kuin terapeutti. Käytännön kliinistä työtä hän tekee pari päivää viikossa. Muu aika menee yrityksen johtamiseen. FysioLaiffi on kasvanut vuosien kuluessa yritysostojen myötä. Nyt vastaanottoja on Muhoksen lisäksi Utajärvellä sekä Siikalatvan Pyhännällä ja Kestilässä. Tänä keväänä ostettiin Oulun Maikkulasta eläkkeelle pian jäävän fysioterapeutin liiketoiminta.Asiakkaista ehkä kolmannes on neurologisia, loput tuki- ja liikuntaelinongelmaisia tai ikäihmisiä. Huotarilla on itsellään koulutus geriatriseen fysioterapiaan. Kotikäyntien ja ikäihmisten määrä työssä kasvaa koko ajan.”Me olemme syrjäseutujen palvelujen tuottaja. Käymme pikkuteiden päässä mummojen luona. Sote-myllerryksessä haluamme pitää puoliamme”, Huotari toteaa.Vuoden 2015 FysioterapiayritysFysioLaiffi valittiin vuonna 2015 vuoden Fysioterapiayritykseksi ja Jani Huotari Vuoden Fysioterapiayrittäjäksi.Silloin onnistunut sukupolvenvaihdos oli takana. Kommandiittiyhtiö muutettiin ensin osakeyhtiöksi, ja siitä pikku hiljaa osakkeita siirrettiin Janille.Tulevaisuudessa kehitys jatkuu.”Yritys haluaa edelleen kasvaa ja kehittyä. Jotta toimintaedellytykset paranevat, tarvitaan tarpeeksi hartioita”, hän toteaa.Tällä hetkellä yrityksessä on töissä 12 henkilöä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat työsuhteessa ja kuukausipalkalla. Tällä on merkitystä työyhteisön kannalta.
Koko ala on murroksessa. ”Fysioterapia on ollut aika stabiili ala pitkään. Nyt elämme murrosvaihetta. Väkisin tulee muutoksia. Palveluja ei voi myydä määräänsä enempää, tuntiin ei mahdu kuin yksi asiakas. Kuntosalibisneksessä lähes samalla työmäärällä asiakkaita voi olla 200 tai 600.”Julkinen puoli on pitkään rahoittanut terveydenhuoltoa. Kun raha on nyt entistä tiukemmassa, terapia-alan yrittäjät joutuvat miettimään tarkasti palveluitaan, kehittymistä ja johtamista. Alan bisnespuoli on iso haaste.Jani Huotari nostaa yhdeksi esimerkiksi hieronnan. Niskajuminen asiakas maksaa monesti mieluummin hierojalle 39 euroa kuin fysioterapeutille viisikymppiä.”Meidän fysioterapeuttien pitää tulevaisuudessa olla avoimempia kaikelle muulle, mitä kentällä tapahtuu ja osata myydä omaa ammattitaitoamme. Yrityksen johtamisessa henkilöstöjohtaminen on suurin haaste nyt.”Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.