Osteopaatti hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti
Iida Salo päätyi osteopaatiksi selkäkivun kautta. ”Olin juuri valmistunut lähihoitajaksi. Kesätöissä eräässä hoivakodissa alaselkäni kipeytyi pahasti. Siskoni ohjasi minut varaamaan ajan osteopaatille, ja kaksi käyntiä pitivätkin kroppani kunnossa pitkään. Kipinä koko alaa kohtaan syttyi, kun vastaanottoa pitänyt osteopaatti huomioi minut ja elämäntilanteeni kokonaisuutena eikä vain rusikoinut kipeää alaselkää”, hän kertoo.Hän päätyi opiskelemaan osteopaatiksi. Jo opiskelemaan hakiessa tehtiin selväksi, että useimmat päätyvät yrittäjiksi, joten ajatustyö yrityksen perustamisesta alkoi heti. Konkretiaksi se muuttui, kun Turun Osteopatiapalvelun ovet avautuivat heinäkuussa 2017.Turku on Salosta hyvä paikka yrittää. Apua saa niin yritysneuvojilta kuin muilta yrittäjiltä. Facebookissa on todella aktiivisia ja verkostoituvia naisyrittäjiä, joilta saa tukea ja neuvoja.
Kiire ei vastaanotolle pääseJo lähihoitajana Iida Saloa kiinnosti mielen ja kehon yhteys.”Kun ihminen tulee vastaanotolleni, haluan, että hänelle tulee olo, että häntä kuunnellaan ja hänet otetaan tosissaan, aivan kuten itsekin ensimmäisen kerran osteopaatille mennessäni sain kokea. Valitettavan usein nykyään ihminen jää kiireen jalkoihin hakiessaan ongelmiinsa apua, mutta minun vastaanotolleni kiire ei pääse.”Alkukeskustelussa pyritään saamaan mahdollisimman kattava kuva asiakkaan elämän osa-alueista. Harvoin ihminen itse tulee ajatelleeksi esimerkiksi stressin yhteyttä selkäkipuun. Kuitenkin osteopaatti ajattelee ihmisen kokonaisuutena, jossa on fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja henkiset osa-alueet. Ne eivät ole irrallaan toisistaan.Hoito valikoituu asiakkaan tarpeiden mukaan. Tärkeintä on aina mennä asiakkaan kehon ehdoilla, kunnioittaen ja kuunnellen.Hoito valikoituu asiakkaan tarpeiden mukaan. Tärkeintä on aina mennä asiakkaan kehon ehdoilla, kunnioittaen ja kuunnellen.
Mielenterveys on osa kokonaisterveyttä. ”Tällä hetkellä asiakaskuntani on naispainotteista. Kiire ja ruuhkavuodet kuormittavat. Nuorilla naisilla on paineita koulutuksen ja työelämän suhteen, ja se näkyy kehossa muun muassa päänsärkyinä, selkäkipuina, vatsavaivoina ja uniongelmina”, Iida Salo kertoo.Stressi, ahdistuneisuus ja muut mielen ongelmat näkyvät usein vastaanotolla, mutta toisaalta taas on paljon asiakkaita, joilla oireiden taustalla ei niin paljon näitä tekijöitä ole.”Ehkä aiempi koulutus ja henkilökohtainen mielenkiinto mielenterveys- ja päihdetyön sekä osteopatian yhdistämiseen saavat minut kiinnittämään näihin asioihin enemmän huomiota. Toisaalta jo lähihoitajana sanoin usein, ettei ole erikseen mielenterveystyötä, mielenterveys on osa kokonaisterveyttä”, hän toteaa.Oleellista hoidon laadun kannalta on jatkuva kommunikointi asiakkaan kanssa. Laadukkaaseen työhön kuuluu myös asiakastietojen huolellinen kirjaaminen. Jokaiselle asiakkaalle tehdään hoito- ja kuntoutumissuunnitelma, johon kirjataan osteopaattinen päättely, hypoteesi ongelmien syistä ja osteopaattisen hoidon tavoite.
Nettiajanvaraus on saanut asiakkailta positiivista palautettaIida Salolla on kokemusta eri potilastietojärjestelmistä aiemman ammattinsa myötä. Diarium on viides järjestelmä, jota hän käyttää.”Suurimmat hyödyt tulevat helppokäyttöisyydestä sekä mahdollisuudesta liittää nettiajanvaraus järjestelmään. Tästä olen saanut asiakkailtakin paljon positiivista palautetta. Myös Kanta-yhteensopivuus oli yksi kriteereistä, kun vertailin eri järjestelmiä, sillä pian myös osteopaattien kirjaamisnimikkeistö on valmis ja liitymme Kantaan.”Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.