Manuaalinen ohjaus kuuluu reumasairaiden kuntoutukseen
Fysio Reumala on Turun seudun Reumayhdistys ry:n omistama fysikaalinen hoitolaitos. Sen viisi fysioterapeuttia ovat erikoistuneet nimen mukaisesti reuma- sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.”Turun seudun Reumayhdistys on yksi Suomen Reumaliiton 152 paikallisyhdistyksestä. Meillä on noin 1400 jäsentä. Ylintä päätösvaltaa käyttää, niin kuin muissakin yhdistyksissä, yleinen syys- ja kevätkokous. Käytännön asioita hoitaa yhdistyksen hallitus”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Satu Gustafsson kertoo. Yksi yhdistyksen tärkeimmistä tehtävistä on hoitaa reuma- ja tuki- ja liikuntasairaiden paikallista edunvalvontaa.
Oma kuntolaitos reumasairailleTurun seudun Reumayhdistys ry on ainoa yhdistys, jolla on oma fysikaalinen hoitolaitos. Satu Gustafsson kertoo sen kaikkien fysioterapeuttien omaavan pitkän kokemuksen reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaiden kuntoutuksesta. Yhdistykseen kuulumattomatkin toki pääsevät asiakkaiksi.”Erona tavalliseen fysioterapiaan ovat menetelmät ja terapian toteutus. Meillä edetään enemmän asiakaskohtaisesti kuin diagnoosikohtaisesti. Ihminen on aina kokonaisuus. Kuntoutusta toteutetaan kokonaisuutena sen mukaan, miten sairaus vaikuttaa arjessa selviytymiseen.”Yksi erikoisuus on suspensiolaite. Se on erityisesti reumasairaille sopiva laite, jossa voi kävellä ja juosta kuormittamatta niveliä, jolloin myös sydän- ja verenkiertoelimistö saa harjoitusta. Kokoriipunnassa esimerkiksi selkärankareumaiset voivat parantaa ryhtiä. Suspensioharjoittelu on myös hyvä vaihtoehto vesiliikunnalle.Gustafsson pitää manuaalista ohjausta oleellisena osana kuntoutusta.”Kyseessä on nivelten liikerajoitus. Potilas voi nostaa käden tietylle korkeudelle itse. Terapeutin avustamana hän saa sen korkeammalle. Niin pidetään yllä liikelaajuutta ja optimoidaan nivelten toimintaa. Ohjauksen ja neuvonnan lisäksi motivoidaan itsehoitoon, mutta liike- ja liikuntakykyä ylläpidetään myös manuaalisella ohjauksella, mikä on ensiarvoisen tärkeää reumapotilaiden kuntoutuksessa.”
Terapian tarve vaihteleeReumasairauksien hoito on viime vuosina mennyt pitkin harppauksin eteenpäin. Pahoja nivelmuutoksia ei enää nähdä yhtä paljon kuin vaikkapa 30 vuotta sitten. Kun diagnoosin saa ajoissa, sairaus saadaan paremmin kontrolliin ja sen etenemistä voi estää.”Kun reuma tulee, se on aina peikko. Ei siitä kokonaan parane, nivelmuutokset eivät korjaannu entiselleen. Vaikka sen saa pysähtymään, se on aina olemassa. Joku traumaattinen tilanne voi puhkaista sen uudelleen”, Satu Gustafsson toteaa.Sairaus aaltoilee, on hyviä ja huonoja päiviä. Se tarkoittaa myös fysioterapian tarpeen vaihtelua. Jatkuvaan terapiaankin voi väsyä.
Monipuolista toimintaa. Turun seudun Reumayhdistys järjestää monipuolista toimintaa. Suosituimpia ovat erilaiset liikuntaryhmät. Niitä on laidasta laitaan, on joogaa, vesivoimistelua, selkäryhmää ja tämän hetken iso trendi LAVIS, sovellettu lavatanssijumppa.Yhdistyksellä on myös paljon kerhotoimintaa.”Kerhot ovat vertaistukea parhaimmillaan, odotettu sosiaalinen tapahtuma, monelle viikon kohokohta”, Gustafsson toteaa.Osa kerhoista on diagnoosipohjaisia, osa noudattelee ikäryhmiä, lapsesta vaariin.Tärkeänä toimintamuotona pidetään virkistystä. Yhdistys järjestää teatterimatkoja ja reissuja erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joissa ei olla sairastamisen ympärillä vaan panostetaan arjessa jaksamiseen.Yhtenä isona saavutuksena Satu Gustafsson kertoo neljän turkulaisyhdistyksen yhteisestä Turun TULE-keskuksesta. Mukana ovat selkä-, luusto-, nivel- ja reumayhdistykset. Tarjolla on yhdeltä luukulta infoa ja ohjausta tule-terveyden hoitamiseen ja edistämiseen. Mallia saa ottaa muuallekin Suomeen.Diarium-tuki ei hermostuAikaisemmin tietokonevastainen Satu Gustafsson pitää Diariumia arjen helpottajana, valtavana etuna.”Se on looginen ja helppokäyttöinen. Joka ikinen kerta, kun olen tarvinnut apua, tuesta olen sitä saanut. Eikä heillä ole mennyt hermo, vaikka soitan kolme kertaa peräkkäin ja sanon, että mä jo unohdin mitä äsken sanoit. Vaikka heillä olisi mustalla listalla Gustafsson Turusta, minulle he eivät sitä näytä vaan auttavat.”Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.