Lasten ilo tarttuu terapeuttiin
Vaikka keskustelu FT Liikuttava Oy:n naisten kanssa menee nopeasti syviinkin vesiin, nousee ilo ja energia pääosaan. FT Liikuttavan asiakkaina ovat neurologista kuntoutusta tarvitsevat lapset.”Lapset osaavat iloita, kun tulee hyviä juttuja. He löytävät ilon sieltä, missä sitä on. Lapsen ilo antaa voimaa tehdä tätä työtä”, fysioterapeutti Laura Mäkinen sanoo.Jyväskyläläinen Heli-Maija Rajaniemi on toiminut fysioterapiayrittäjänä noin 30 vuotta.”Aluksi olin ammatinharjoittaja. Neurologiset lapsiasiakkaat ovat alusta asti olleet mun juttu”, hän kertoo.20 vuotta sitten hän oli erään asiakkaan luona samaan aikaan kuin toimintaterapeutti Päivi Raitanen. Molemmat etsivät sopivia tiloja toiminnalleen. Silloin niitä ruvettiin etsimään yhdessä. Syntyi Terapiapaja, jossa sijaitsee kaksi yritystä: Pajan Toimiva Oy ja FT Liikuttava Oy.Yhteiset tilat toimintaterapiayrityksen kanssa tuovat monenlaista hyötyä. Ajatusten vaihto lisää moniammatillisuutta. Tulee luontevia tilaisuuksia kysäistä mielipiteitä eri näkökulmasta.
Luonnollista kasvuaRajaniemi opiskeli 2000-luvun puolivälissä NDT/Bobath-kouluttajaksi. Kouluttajuuden myötä hän sai mahdollisuuden työskennellä Tansaniassa. Sijaisekseen hän palkkasi Anu Tiensuun. Rajaniemen paluun jälkeen töitä riitti molemmille.Samalla lailla luonnollisen kasvun kautta taloon ovat tulleet myös Laura Mäkinen ja Outi Nyyssönen.”NDT/Bobath-kouluttajan työ vie aikaa ja energiaa. Laura tuli meille oppisopimuksella, ja jäi siitä luontevasti taloon. Outi oli äitiysloman jälkeen vailla töitä, ja tuli aluksi osittain valtion tuella töihin”, Rajaniemi kertoo.Hänestä lasten neurologinen fysioterapia on sellainen ala, että on hyväksi, jos alussa voi tehdä työtä kokeneemman rinnalla. Siksi oppisopimus tai nuoren työntekijän tuki ovat hyviä mahdollisuuksia ajaa uusi terapeutti sisään työhön.Koulutusta kiinnostuksen mukaanFT Liikuttavassa jokainen terapeutti on opiskellut oman mielenkiintonsa mukaan lisää. Kaikki ovat käyneet NDT/Bobath-peruskurssin ja syventäviä koulutuksia kyseiseen lähestymistapaan.”Minusta se on hyvä koulutus fysioterapeutille, joka tekee töitä lasten kanssa”, Anu Tiensuu sanoo.Erityisosaamista Liikuttavasta löytyy muun muassa vauvojen terapiaan, allasterapiaan, aistivammojen terapiaan, lasten psykofyysiseen fysioterapiaan ja tanssiliiketerapiaan. Asiakkaiden ikäjakauma on pääasiassa muutaman kuukauden ikäisestä vauvasta kouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.Tanssiliiketerapian oppeja Heli-Maija Rajaniemi kertoo soveltavansa moneen. Psykofyysinen lähestymistapa sopii esimerkiksi silloin, kun tarvitaan kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa ruumiin ja mielen integraatioon, vaikkapa aisti- ja tunnesäätelyn asioissa.
Sopivan lähellä perhettäLasten neurologisessa fysioterapiassa asiakkailla voi olla todella hankalia ja vaikeita ongelmia. Ne voivat jäädä myös terapeutin mieleen pyörimään. Naiset toteavatkin, että perheiden kanssa tulee monesti läheiset välit. Joutuu pohtimaan, missä on ammatillisuuden raja.”Miten suhtautua kuolevaan, miten kulkea rankan diagnoosin saanen lapsen vanhemman rinnalla. Joutuu laittamaan asioita mittasuhteisiin. Kaikkien asiat ovat kuitenkin yhtä merkittäviä, jokainen asiakas ja perhe kohdataan ainutkertaisina. Terapeutille on tärkeää kehittyä ihmisenä. Kohtaamamme ihmiset opettavat meitä.”Moniulotteisuus on työn rikkaus.Liikuttavan naiset korostavat lapsen kasvua aktiiviseksi toimijaksi vammasta huolimatta.
Paperihommat ovat lisääntyneetFysioterapeutin työ on viime vuosina muuttunut. Kelan standardit ja Kanta-arkisto vaativat, että terapeutti perehtyy muuhunkin kuin substanssiosaamiseen. Kirjaamiset vievät aikaa. Liikuttavaan on palkattu osa-aikainen sihteeri auttamaan toimistotöissä.”Minusta kirjaamiset kuitenkin tuovat laatua työhön”, Heli-Maija Rajaniemi sanoo.”Ja se helpottaa, jeesaa ja yhtenäistää. Kanta oli aluksi iso peikko, nyt se ei tunnu missään”, Outi Nyyssönen sanoo. Kanta-arkistoon yritys liittyi viime syksynä.Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.