Fysioterapia on terveyden ymmärtämistä solutasolta alkaen
”Meidän johtoajatuksenamme on ihmisten välinen aito ja välittävä kohtaaminen: turvallisuus, läheisyys ja kokonaisvaltainen hoito”, Keravan Lääkintävoimistelu Oy:n toimitusjohtaja Terhi Enjala sanoo.
”Minä valmistuin fysioterapeutiksi vuonna 1992. Kolme vuotta myöhemmin ostin tämän yrityksen. Ajattelin silloin, että jos tänne pääsisi töihin, mutta silloisen yrittäjähenkisen puolisoni kanssa päädyimme siihen, että ostan yrityksen”, Terhi Enjala kertoo.Yritys työllisti silloin reilun yhden henkilön. Nyt töissä on kymmenkunta terapeuttia. Hän on alan osaaja jo kolmannessa sukupolvessa. Hänen isänsä mummo oli eläessään Pohjanmaalla kyläparantaja. Enjalan isä toimii vieläkin, 79-vuotiaana, osittain fysioterapeuttina.
Syventynyt omaan tekemiseensäKoko yrittäjäntaipaleensa ajan Enjala on toiminut päämäärätietoisesti. Strategiat on laadittu ja niiden mukaan on toimittu. Tarjolla on laaja kattaus erilaisia hoitoja: muun muassa fysioterapiaa, hierontaa, lymfaterapiaa, osteopatiaa, jalkaterapiaa, Rosen-hoitoa, Cranio-sacraaliterapiaa ja akupunktiota.”Näkemykseni on, että fysioterapiassa on tarvetta laaja-alaiselle osaamiselle”, Terhi Enjala sanoo.Hän itse on elävä esimerkki uniikista, jatkuvasti tietämistään syventävästä osaamisesta. Parhaillaan hänellä on menossa muun muassa biodynaamisen lasten osteopatian koulutus Sveitsissä ja Basic Body Awareness Therapy -koulutus. Hänellä on myös vahva pohja neurologisessa fysioterapiassa ja urheilutausta, mikä sekin näkyy osaamisessa. Muun muassa sisko, hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, on joskus saanut häneltä apua.
Terveys lähtee soluistaHuippu-urheilijoiden auttamista enemmän häntä kiinnostaa kuitenkin tavallisten ihmisten terveys ja sen ymmärtäminen.”Aineenvaihdunnan ymmärtäminen on olennainen osa jokaisella asiakkaalla. Haluamme saada ihmisen itsensä aidosti mukaan tervehdysprosessiin”, Enjala sanoo.Tukihoitona hän suosittelee esimerkiksi Boris-juomaa. Sen happamuus ja entsyymiaktiivisuus vaikuttavat suoliston kuntoon. Hyvä tukihoito helpottaa hoidettavan tervehtymistä ja auttaa terapeuttia. Vatsaa ja suolistoa kutsutaan toisiksi aivoiksi.Keravan Lääkintävoimistelussa halutaankin antaa viestejä soluille. Fysioterapiaa ei koeta vain paikalliseksi hoidoksi. Terhi Enjala on itse opiskellut myös lymfaterapeutiksi ja osteopaatiksi. Samaa osaamista on jaettu kaikille työntekijöille. Myös psykofyysistä fysioterapiaa käytetään tähän päivään sopivin tavoin. Koko kehon aistiminen, sen hyvä järjestäytyminen keskilinjalle ja kehon taloudellisuus ja itsesäätely ovat merkityksellisiä asioita.”BBAT on liiketietoisuuden oppimismenetelmä, joka on suuntautunut päivittäisten toimintojen ja liikkeiden koordinointiin pyrkimällä edistämään liikkuvuuden laatua, hyvinvointia sekä terveyttä multiperspektiivisten liikkeiden tiedostamisen avulla. BBAT kietoo yhteen tasapainon, vapaan hengityksen ja tietoisen läsnäolon yksinkertaisten harjoitteiden avulla. Fysioterapeutti on kuntoutujan kanssa vuorovaikutuksessa, jossa merkityksellistä on kuntoutujan omat havainnot, kokemukset, oivallukset ja oma oppiminen, joka linkitetään arkeen. Äänet virittävät kehoa eri tavoin. Terapiaa voi toteuttaa yksilöllisesti tai ryhmässä”, Enjala toteaa.BBAT lisää terveyden aistimista kehossa, ihmisen yhteyttä ja osallisuutta maailmankaikkeuteen ja luontoon, ”sulamista”, ykseyttä, omia rajoja, sisäistä minuutta sekä pysähtymistä, jotka mahdollistavat muutoksen kehossa. BBAT on kuin meren aalto, joka saavuttaa ja sulattaa jokaisen solun nesteessä kehon ääriviivojen sisäpuolella, jonka seurauksena kudokset tulevat nälkäiseksi ja imevät ravinteita, informaatiota, joka vahvistaa samalla kehon yhteyttä ja terveyttä, ykseyttä ja tietoisuutta kehossa kaikkialla.Aineenvaihdunnan lisäksi hermosto ja verenkierto ovat tärkeitä asioita.”Sympaattinen hermosto on lähes joka asiakkaalla ylhäällä, se pitää laskea alas, jotta sisäinen säätely paranee. Verenkierron vahva autonominen asema pitää ymmärtää, samoin kuin se, ettei sydän ole pelkkä pumppu. Sitä pitää suojella, ettei se joudu liian haastavaan tilanteeseen.”
Laadusta pidetään kiinni. Yksi tärkeä toiminta-ajatus Keravan Lääkintävoimistelu Oy:ssä on laatu. Sitä tarkkaillaan jatkuvasti muun muassa sisäisin auditoinnein. Tietyt ideat halutaan sisäistää koko työtiimille. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Työyhteisölle leimaa-antavaa on välittömyys ja toimiva yhteistyö.”Se keventää työtä, ja näkyy asiakkaallekin”, Enjala sanoo.Toimitusjohtajan tehtävänä on katsoa toimintaa myös asiakkaan silmin: miltä meillä näyttää, miten asiakas tämän kokee.Terapia-alalla isot ketjut ovat kasvamassa. Terhi Enjala kokee uniikkiuden ja omaperäisyyden niin tärkeiksi, että pitää niistä kiinni. Ostotarjouksia on hänellekin tehty, mutta niihin hän ei ole halunnut tarttua.”Uskon, että tulevaisuudessa terapia-alalla asiat ovat tosi hyvin. Sotessakin tarvitaan laaja-alaista osaamista. Eikä vain hoitamista, vaan hyvää sanoitusta kun asiat kirjataan Kantaan. Niin voimme vaikuttaa esimerkiksi lääkäreihin.”
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium. Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.