Diarium toimii ratsastusterapiassa myös kännykällä
Joensuulainen Jaana Ratamaa on pitkän linjan fysioterapeutti.”Valmistuin lääkintävoimistelijaksi 1985. Ratsastusterapeutiksi kouluttauduin vuosina 1993-95. Työskentelin silloin osa-aikaisesti ratsastusterapeuttina, osan aikaa fysioterapeuttina Ilomantsissa omassa fysikaalisessa hoitolaitoksessani. Sen hautasimme vuonna 2006, jolloin perustin toiminimen, Fysio- ja ratsastusterapia Jaana Ratamaan”, hän kertoo. Diariumin käyttäjäksi hän päätyi saatuaan siitä hyviä kokemuksia toimiessaan ammatinharjoittajana Fysios-ketjussa.
”Olen erityisesti pitänyt ohjelman käytöstä kännykällä. Ajanvaraukset voi hoitaa terapiatilanteissa kätevästi tallilla, jonne ei tietokonetta oikein voi ottaa mukaan joka päivä. Nettiajanvaraus ei onnistu koska koen, että minun pitää valita itse terapiahevonen kulloisellekin asiakkaalle, mutta kännykällä tämä toimii.”Myös Kelan kuntoutuksessa GAS-kaavakkeet sekä Kelan laskutuslomakkeet ovat kätevästi muutaman näppäilyn päässä. Ratamaa on ollut tyytyväinen sekä fysioterapiassa että ratsastusterapiassa ohjelman toimivuuteen.Käytössä kaksi hevostaFysio- ja ratsastusterapia Jaana Ratamaan perustamisen jälkeen hän teki muutaman vuoden pelkästään ratsastusterapiaa Joensuussa Jokirannan Ratsastuskoulun tiloissa. Siellä hänellä oli kaksi omaa hevosta täysihoidossa.Myöhemmin hän siirtyi Kantelesärkän tallille. Hevoset ovat vuosien myötä vaihtuneet, samoin avustajat.”Tällä hetkellä käytössäni on kaksi suomenhevosta "Simppa" eli Sirotin, joka on iso 14-vuotias suomenhevosruuna sekä 9-vuotias "Kukka" eli Kivarin Polkka.”
Hevonen on vastavuoroinen ystäväAsiakkaina on eri ikäisiä neurologisista sairauksista tai vammoista kärsiviä (MS, aivovammat, CP-vammaiset) kehitysvammaisia, autisteja sekä käyttäytymisen säätelyn vaikeuksista kärsiviä ja jonkin verran myös psykiatrisia nuoria.”Teen terapiaa lähinnä fysioterapeuttisista lähtökohdista. Mukana on terapiahevonen, avustaja, sekä asiakas ja hänen lähipiirinsä. Terapiassa hevosen liikkeillä ja kehon lämmöllä on suuri vaikutus kuntoutujaan. Hevosen liikkeet stimuloivat tasapainoaistia sekä asentotuntoa. Kehon hahmotus paranee ja keskivartalo harjaantuu. Lisäksi hevonen on vastavuoroinen, turvallinen ystävä”, Ratamaa toteaa.Aamupäivät hän työskentelee OMT-fysioterapeuttina viime keväänä yhdessä kollegansa sekä sihteerin kanssa perustamassaan OMT Fysio Joensuu Oy:ssä. Iltapäivät menevät tallilla ratsastusterapiassa.”Lisäksi teen välillä iltaisin kotonani asiakashoitoja Tules asiakkaille (OMT-fysioterapiaa, faskiamanipulaatiota, akupunktiota, harjoitteluterapiaa) eli päivät tuppaavat venymään melko pitkiksi.”
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.